Skärpta regler mot tvångsäktenskap

TvångsäktenskapPå en presskonferens med justitieminister Beatrice Ask och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni uttryckte regeringen en önskan om skärpta regler mot tvångs- och barnäktenskap.

– Det är fullständigt oacceptabelt att tvinga in någon i äktenskap, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Det är i dag möjligt att gifta bort barn. Vi vill se om det är möjligt att kriminalisera barnäktenskap och ta bort den dispensmöjlighet som finns, sa Sabuni.

Vi tycker att det är bra att regeringen ser över hur man kan förhindra att barn och ungdomar tvingas att gifta sig och ha sex med någon de inte önskar ha sex med. Att problemet är stort bland ungdomar i vissa områden i Sverige kan man se av fakta nedan. En tydlig och klar lagstiftning mot tvångs- och barnäktenskap är ett stöd för de ungdomar som idag är rädda för att bli bortgifta mot sin vilja. Det är också en tydlig och klar markering från samhället sida att sexuellt tvång inte accepteras.

I England finns det en lagstiftning sen 2007, Forced Marriage (Civil Protection) Act 2007. Denna lag är en skyddslag som innebär att en domstol kan vidtaga ett antal åtgärder för att skydda de som är offer för eller riskerar att bli offer för tvångsäktenskap. Anledningen till lagstiftningen är att man uppfattat ett växande problem inom olika delar av invandrargrupper.

Det som är speciellt med denna skyddslag är att det behöver inte vara den person som behöver skyddet som är den som måste ansöka. Det kan vara en familjemedlem eller släkting, en utomstående person som har god kännedom om fallet eller så kan det vara en socialarbetare som är insatt i fallet. Vill du veta mer så finns en förklarande text här.

Fakta: Tvångs- och barnäktenskap

Omkring 70 000 unga i Sverige upplever att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med. Av dem oroar sig 8 500 ofta över sin livssituation.

19,4 procent av flickorna och 13,5 procent av pojkarna i Husby, Araby, Rosengård och Hjällbo är oroliga för att de inte får välja själva.

En tredjedel av alla flickor som omhändertogs enligt LVU levde med denna problematik.

Källa: Ungdomsstyrelsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*