Våldtäktsmisstänkt svårt misshandlad

Så har det hänt igen. En våldtäktsmisstänkt man har blivit svårt misshandlad. Denna gång i Knivstatrakten, söder om Uppsala. En 29-årig man misshandlades svårt tidigt på söndagsmorgonen sedan han blivit anklagad för att ha våldtagit en 18-årig kvinna i en festlokal under natten. 29-åringen fördes till sjukhus där han nu vårdas. Två män, 20 respektive 29 år, har anhållits misstänkta för misshandeln. Kvinnan har undersökts på sjukhus.

För en vecka sen blev en våldtäktsman i Skellefteå grovt misshandlad av maken till offret och nu riskerar båda maken och våldtäktsmannen åtal. En man i 20-årsåldern klättrade in från balkongen och började att förgripa sig på en kvinna i lägenheten. När maken märkte vad som pågick stormade han in i rummet och kastade sig över angriparen och försvarade kvinnan. Våldtäktsmannens angrepp avbröts efter att ha blivit grovt misshandlad.

Vi försvarar självklart inte att man tar lagen i egna händer. Det strider mot grundläggande regler i en rättsstat. Däremot går det att förstå den frustration som människor känner när det varje år begås ca 30 000 våldtäkter, ca 4 000 anmäls och mellan 2-300 män får en fällande dom. Risken att straffas för våldtäkt är väldigt liten och det upplevs som väldigt frustrerande. Det känns som om samhället inte anser att frågan är viktig. Lägg till detta den märkliga sexualbrottslagstiftningen vi har i Sverige som uppenbart diskriminerar kvinnor. Kvinnor har extra svårt att försvara sig i domstol.

Om vi tittar på fallet i Skellefteå i lite olika varianter. En man tar sig olovandes in i en lägenhet och överfaller en  kvinna sexuellt. Hur ska detta brott utredas i domstol? En del i utredningen handlar om huruvida kvinnan samtyckte till sexet. Anledningen till det är att lagen utgår från att kvinnor vill ha sex om de inte tydligt signalerar att de inte vill ha sex. Det är helt absurt. Om någon tar sig in i ens hem olovandes och man blir överfallen och rånad behöver man inte svara på frågor huruvida man samtyckt att någon tagit ens ägodelar. Om man blir våldtagen måste man däremot svara på frågor huruvida man samtyckte till övergreppet. Domstolen vill veta hur man uttryckte att man inte ville ha sex och vilket motstånd man gjorde. Det kommer också att utredas vilket uppsåt gärningsmannen hade. Dvs hur mycket förstod gärningsmannen att kvinnan inte ville deltaga. ”Sexuella rån” behandlas helt annorlunda än vanliga rån. Och den troliga anledningen är att när det gäller sexuella rån är offren i huvudsak kvinnor.

Om en person bryter sig in i ens lägenhet och förgriper sig på någon i ens familj, vilken rätt har man att stoppa gärningsmannen? Vilket våld får man använda? Det brukar heta att man får använda så mycket våld att angreppet stoppas? Hur mycket våld får man då använda för att få ut gärningsmannen ur ens lägenhet och avvärja angreppet? Det är frågor för en domstol att utreda. Om en person klättrar in genom balkongen har man då rätt att avhysa mannen via balkongen? Rimligt är väl att man får använda mer väsentligt mer våld om en person tar sig in i ens lägenhet och antastar ens familj än om det bara handlar om gruff i korvkön. Eller?

Nödvärn är till viss del en fråga om samtycke. Om en person använder våld har han då samtyckt till att man använder våld mot honom? Lagen om nödvärn anser att så är fallet. Det svåra är bara att avgöra hur mycket våld man får använda. En person som använder våld för att bryta sig in i en lägenhet för att begå en våldtäkt, vad har han samtyckt till? För det första måste han samtyckt till att ha sex. Det är ju det han vill ha. Och han har samtyckt till att använda våld eftersom nödvärnsrätten säger att man får bruka våld för att bryta angreppet. Om man då i nödvärn våldtar en våldtäktsman stannar man inom lagens råmärken då? Är det bättre att våldta en våldtäktsman än att misshandla honom grovt?

Naturligtvis hade det bästa varit att vi haft en lagstiftning som baseras på samtycke och ett rättssystem som såg allvarligt på brotten och utredde dem effektivt och lagförde förövarna. Så hjälp oss få till stånd en bra lagstiftning som baseras på frivillighet och lika värde. Det är mycket bättre än att misshandla våldtäktsmän grovt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*