Öppet mail till Mona Sahlin

Bästa Mona Sahlin,

För att kunna skydda kvinnor och barn mot sexuella övergrepp krävs att vi har bra lagar och ett välfungerande rättssystem som utreder brott och lagför förövare. Det har vi tyvärr inte idag.

Den nya sexualbrottslagen som infördes under Thomas Bodströms tid som justitieminister har allvarliga brister. När lagen infördes framfördes kritik mot att lagen inte byggde på att sexuella handlingar, för att inte vara brottsliga, måste vara ömsesidigt frivilliga. Thomas Bodström avfärdade kravet på samtycke med orden ”Det går inte att nu skriva in samtycke i lagförslaget”, sa han i en interpellationsdebatt 2004.

I ett antal domar efter den nya lagens tillkomst kan vi se att lagen långt från ger det skydd som lagstiftarna önskade. Lagen måste ändras. Alla sexuella handlingar som sker mot någons vilja – utan hennes eller hans samtycke – måste vara kriminaliserade.

Jag har till min stora glädje läst vad du skrev den 8 mars på Newsmill:

Mäns våld mot kvinnor är en av det ojämställda samhällets allra värsta konsekvenser. Våldtäktslagstiftningen måste skärpas för att stärka den sexuella integriteten. En rödgrön regering kommer att tillsätta en utredning om våldtäktslagstiftning som utgår från att sex ska vara frivilligt och bygga på samtycke från båda.

De största motståndarna till en samtyckeslagstiftning finns i ditt eget parti. Den mest hårdnackade motståndaren är din egen rättspolitiske talesman, Thomas Bodström. Att notera är också att din talesman i jämställdhetsfrågor, Claes Borgström, under sin tid som Jämo inte gjorde nånting för att få ett slut på den diskriminering som kvinnor dagligen utsätts för i våldtäktsrättegångar.

Det är många partier som är för en samtyckeslagstiftning. Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.Miljöpartiet har dessutom redan gjort en utredning om samtycke.

Moderata Kvinnor kräver också en samtyckeslagstiftning. Ditt Socialdemokratiska Kvinnoförbundet gör inte det. ”Grundläggande är varje människas rätt till sin egen kropp. Mäns våld mot kvinnor, prostitution, våldtäkt och sexslavhandel är den yttersta konsekvensen av det ojämställda samhället och måste bekämpas.” står det att läsa på förbundet hemsida. Tyvärr finns inte ett ord om hur detta ska göras annat än generella påståenden om att moderatregeringen är främsta hindret mot jämställdhet.

Eftersom du är de rödgrönas statsministerkandidat har jag några frågor som jag vet att många vill ha svar på:

  1. Du skriver att du vill att frågan om samtycke ska utredas. Vad är det för fel på den utredning som Miljöpartiet redan låtit göra?
  2. Om det skulle vara en omröstning i riksdagen idag, skulle du då rösta för samtyckeslagstiftning?
  3. Om inte, kan du motivera det
  4. Om du nu är för samtycke, tycker du att din rättspolitiske talesman och talesman i jämställdhetsfrågor också ska omfatta den åsikten?

Anledningen till att jag skriver till dig är att jag skrivit till Thomas Bodström och bett om att få veta var det socialdemokratiska partiet står i frågan om samtycke. Jag har ännu inte fått svar.

Jag har också frågat din riksdagskollega Carina Adolfsson Elgestam om hur hon ser på en samtyckeslagstiftning. Hon har trots tre frågor ännu inte svarat. Det är märkligt mot bakgrund att Carina har i en interpellation krävt av regeringen att tillsätta en Granskningskommission för våldtäkter.

Jag får ibland uppfattningen att politik är bara att använda sig av populära fraser, politiskt korrekta ord, och sen inte göra något konkret. I frågan om samtyckeslagstiftning verkar det som om socialdemokratiska partiet sysslar med politik. En massa ord utan handling. Önskar att du redovisar öppet hur ni ser på frågan.

Detta mail är ett öppet mail. Jag lägger ut det på bloggen www.samtycke.nu Jag hoppas verkligen att jag kan lägga ut ditt svar.

Med hopp om samtyckeslagstiftning nu,

Vänligen,

Göran Rudling

P.S. Om du finner min ton anklagande är jag ledsen. Jag är bara besviken på att så mycket pratas och så lite görs. Om det är så att du verkligen brinner för samtyckeslagstiftning ska jag göra vad jag kan för att sprida det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*