Oväntat många sexinviter mot barn

Från Svd 2 juni.

Sen snart ett år tillbaka har vi en lag som förbjuder vuxna att ta kontakt med barn i sexuellt syfte. Groominglagen. Lagen är rätt svag och den har mycket låga straff. Att på nätet skapa kontakter med barn, köpa biljetter och boka hotellrum för att förbereda en våldtäkt anses inte vara allvarligt för våra lagstiftare. Straffet är böter eller fängelse i maximalt ett år.

Att en vuxen man kan skaffa sig många kontakter med barn och också förgripa sig på dom visar exemplet Alexandramannen. Där handlar det om ca 50 barn. Att straffet för att hålla på som Alexandramannen i normalfallet är böter är obegripligt.

USA, Kanada, Storbrittanien och Australien har groominglagar. Där är straffen väsentligt mycket hårdare eftersom man anser att brottet är mycket grovt eftersom det handlar om en sexuell kränkning av barn. Mångåriga fängelsestraff är vanliga.

Lagen för sexköp i Sverige har det strängaste straffet 6 månaders fängelse. För grovt försök till våldtäkt på barn är maxstraffet 1 år. Nu är det jävligt konstigt.

I samband med groominglagen var det många som sa att ”vi vet inte hur omfattande grooming är”. Verkar vara personer som saknar vana att jobba på nätet som uttalat sig. Nätet har inneburit att det är otroligt mycket enklare för en förövare att under antaget namn lura barn till sexuella handlingar.

Om det varit så att vuxna män med masker gled runt förskolor och fritidshem med påsar av godis, sprit och pengar är jag säker på att alla hade reagerat. Om man varje dag såg tiotals sådana män hade man nog inte sagt ”vi vet inte hur omfattande problemet är”. Man hade skrikit sig hes på hjälp av polis.

Nu har polisen i de fyra nordligaste länen gjort en kartläggning.  Den visar att barn utsätts för sexuella inviter via internet i mycket större utsträckning än vad många tror, visar en ny kartläggning som polisen i de fyra nordligaste länen gjort. Brotten uppmärksammas och anmäls allt för sällan, enligt polisen. Av 112 misstänkta fall under 2009 ledde endast två till åtal.

Polisen trodde att de vuxna som sökte kontakter med barn i norra Sverige oftast befann sig på andra platser i Sverige. Men så var inte fallet.

– Mer än hälften av de misstänkta gärningsmän som är kända bodde i närheten av sina offer. Det finns anledning att tro att redan när de söker efter kontakt finns ett underliggande uppsåt – att de vill få personlig kontakt för att kunna begå sexuella övergrepp, säger poliskommissarie Torbjörn Ull.

Enligt polisens rapport så bodde de misstänkta gärningsmännen oftast någon eller några mil från sina offer. Polisen tror att det tyder på att männen har som målsättning att träffa sina offer på bekvämt avstånd från sina hem utan att det ska vara allt för nära. De män som försöker få kontakt med barn och tonårsflickor är mycket utstuderade.

– De har lärt sig ett mönster för hur man vinner barnens förtroende. De kläder sig ofta i två roller – som den elaka personen och som den goda personen. På så sätt lyckas de få barnen att släppa på sina försiktighetsåtgärder, säger Torbjörn Ull. Trots att det har gått ett år sedan grooming blev brottsligt har ingen dömts för brottet.

– Så vitt jag känner till har ingen åtalats för brottet i Sverige trots ett 150-tal anmälda fall. I ett antal fall där det kunde ha varit aktuellt med åtal för grooming har det brottet konsumerats då gärningsmannen i samband med detta gjort sig skyldig till grövre brott som sexuellt ofredande eller våldtäkt mot barn, säger Jörgen Lindeberg på Rikskriminalpolisen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*