Samtycke ska självklart kunna återkallas

Samtyckeslagstiftning finns i många länder. Detta utan att rättssäkerheten äventyras och fängelser befolkas av oskyldiga män. Att en samtyckeslagstiftning skulle medföra att falska anklagelser ökar i antal finns det inte heller något stöd för.

Att vi samtyckt till en prenumeration av en tidskrift innebär inte att vi för resten av livet kommer att tvingas ta emot tidskriften och betala för den. Det är en självklarhet. Ett lämnat samtycke gäller inte för evigt. Sunt förnuft säger att ett samtycke när det gäller sex gäller tills det återkallas. Det är inget konstigt. ”Jag samtycker tills jag slutar samtycka.” Det enda som gäller är att när jag slutar samtycka måste jag uttrycka det mycket tydligt.

I Kalifornien har man haft en samtyckeslagstiftning länge. Något som inte hanterats i domstol särskilt ofta är frågan hur man ser på ett återkallat samtycke. Anledningen är att det är mycket få rättsfall som handlar om just denna fråga.

I januari 2007 fattade The Supreme Court of Californaia ett mycket viktigt beslut. I en dom fälldes en man för att inte genast slutat med sexuella handlingar efter att kvinnan återkallat sitt samtycke. Fallet handlade om en kvinna som efter att först samtyckt till samlag ändrade sig och återkallade samtycket. Då mannen inte genast slutade blev mannen dömd för våldtäkt. Fallet är principiellt mycket viktigt då domstolen fastslår att en kvinna (män med för den delen) har en absolut rätt att återta ett samtycke och att det innebär att mannen genast måste sluta.

Nothing in state law ”suggests that the defendant is entitled to persist in intercourse once his victim withdraws consent,” wrote Justice Ming Chin in the court’s opinion

I Kalifornien arbetar domstolar för att se till att innehållet i ett samtycke ska fyllas så att det stämmer med allmänhetens uppfattning om var gränserna går. Här i Sverige funderar vi på om idén med samtycke är vettigt. Vi ligger långt efter. Inte alls före som de flesta verkar tro.

För den intresserade finns en länk här som för fallet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *