Rättslig gräns för våldssex prövas

Vad innebär ett samtycke? Idag kan vi inte samtycka om att bli dödad. Vi anses inte heller kunna samtycka till att vi blir allvarligt skadade. Det finns det ett antal rättsfall om. Däremot finns inget rättsfall som bestämmer gränserna för hur långt ett samtycke till våldssex gäller. I Malmö kommer det att prövas i domstol i ett fall med en 16-årig flicka och en 32 årig man som hon kommit i kontakt med på en sexsajt.

En artikel i Sydsvenskan beskriver fallet mer i detalj.

Flickan ska på mannens instruktioner ha skrivit ett brev där hon uppgav att hon ville bli ”utnyttjad, plågad och ordentligt förnedrad”. När de två träffades låstes flickan bland annat in i en hundbur och fick klämmor fastsatta i brösten. En anhörig slog larm när hon såg flickans skador kroppen.

Åklagaren Ulrika Rogland utesluter våldtäkt – parterna var överens om att ha sex. Men är det tillåtet att bruka denna mängd våld på en människa som samtyckt till det? Mannens advokat säger att han är förvånad över åtalet och att en sakkunnig inom ämnet sadomasochism ska höras vid rättegången.

– Vad jag vill ställa på sin spets är att även om de säger att de är överens om det här så får man inte misshandla någon grovt. Det är där tingsrätten måste ta ställning, är det här grov misshandel och kunde hon samtycka till detta? säger Ulrika Rogland till Sydsvenskan.

Frågan är: Hur mycket misshandel kan man samtycka till?

Lena Holmqvist, universitetslektor i straffrätt vid Uppsala universitet, svarar:

– Generellt kan man samtycka till misshandel som är ringa eller normalgradig misshandel om skadorna är lindriga. Men man kan inte samtycka till grov misshandel.

-Frågan har aldrig tidigare prövats i domstol. Nu får vi verkligen kärnfrågan prövad, att i vilken utsträckning kan samtycke utesluta ansvar för våldsamt sex.

Vi kommer naturligtvis att följa fallet eftersom det har intresse för frågan om samtycke är en bra rättsregel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *