Var tredje flicka får oönskade sexkontakter på nätet

Knappt var tredje flicka uppgav att hon hade utsatts för någon form av oönskad sexuell kontakt på nätet och var femte hade haft en sexuell internetkontakt med en äldre person under det senaste året. Bland pojkarna är siffran väsentligt lägre, 6 %. Allt enligt en enkätundersökning från Brottsförebyggande Rådet.

I samband med att internetanvändandet växer ökar också antalet sexuella kontakter. Skälen till att vuxna tar sexuella kontakter med barn varierar. Det kan handla om att få barn att skicka sexuella bilder, posera framför en web-camera eller delta i s.k. cybersex. Eller så handlar det om vuxna som försöker övertala bar och ungdomar att träffa dom för att ha sex. Det kan antingen göras genom att först utveckla en känslomässig relation till barnet eller genom att erbjuda ersättning. Brås rapport finner du här. I Sverige har vi sen den 1 juli 2009 en lag mot vad svenska lagstiftare tror är grooming. Enligt lagen räcker är det inte brottsligt för vuxna män att ”grooma”. Att under falsk identitet och lögn om ålder försöka bygga en känslomässig relation med offret för att kunna gå vidare med olika sexuella aktiviteter. I Sverige kräver lagen att den vuxne inte bara ska ha haft kontakter med barnet och groomat utan den vuxne ska också vidtagit ytterligare steg som att köpa biljetter eller boka hotellrum för att träffa barnet. Det är dessa ytterligare steg som gör att i Sverige är det inte fråga om en lag mot grooming utan en lag mot grov våldtäkt mot barn. Det måste man tänka på när man jämför lagstiftning mellan olika länder.

Märkligt är att straffet för att förbereda grov våldtäkt på barn är böter eller fängelse i maximalt 1 år. Straffet för sexköp är böter eller fängelse maximalt i 6 mån. Så i landet som anser sig vara det bästa landet för barn är det ungefär lika allvarligt att planera grov våldtäkt på barn som att köpa sex. Synnerligen märkligt.

Det finns lagar mot grooming i andra länder. USA, Kanada, England, Australien mfl. I USA är maxstraffet för grooming 10 års fängelse. Om en vuxen via kontakter på nätet försökt att förmå en flicka under 18 år att ha sex mot betalning är maxstraffet 15 års fängelse.

Förutom att straffen är hårdare tillåts också brottsprovokation. Det går att jaga nätpedofiler på ett helt annat sätt.

Ingen är väl särskilt förvånad att i Sverige, barnens paradis, har inte en enda person ställts till ansvar inför domstol för grooming. Betyder det att nätpedofiler inte är ett problem i Sverige. Eller är det bara så att lagstiftningen även på detta område är ett problem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *