Sex ungdomar offer för tvångsäktenskap i Göteborg

TvångsäktenskapTvångsäktenskap är ett stort problem för ungdomar i Sverige har Ungdomstyrelsens rapport visat. Förra året tvingades minst sex ungdomar i Göteborg gifta sig mot sin vilja och 40 flickor från Göteborg bodde på skyddat boende på grund av tvångsgifte eller hot om att giftas bort. Så det är ett allvarligt problem även om de finns de som fortfarande bagatelliserar problemet för de tror att det handlar om ”islamofobi”.

I en undersökning som Göteborgs-Posten gjort bland Göteborgs högstadie- och gymnasieskolor rapporteras att fem flickor och en pojke giftes bort. Tre av flickorna var 18 år medan pojken och två flickor var omyndiga. De sex ungdomarna, som skolorna känner till, hade rötter i Mellanöstern, Sydasien och Balkan.

— Sex elever är sex för många, säger Ann Lundgren S, kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor. Hon konstaterar att allvarliga fel har begåtts i skolorna. Personalen borde slå larm när en elev uttrycker oro för tvångsäktenskap. Fyra av de sex ungdomarna giftes bort under sommaren.

Rasool Awla, sociolog och talesperson för nätverket Män mot hedersförtryck i Göteborg, säger att det är vanligt. Många ungdomar vet att semesterresan till familjens hemland kan innebära att de tvingas till äktenskap.— Just nu går många runt och är väldigt oroliga att bli bortgifta, säger han till GP. Att det kan vara fler tvångsgiften kom fram under GP:s granskning i samtal med kuratorer och personer som arbetar med hedersrelaterade frågor. Förra året bodde 40 flickor från Göteborg på vårdföretaget Grynings skyddade boenden på grund av tvångsgifte eller hot om att giftas bort.

Uppgifterna ovan kommer från Helsingborgs Dagblad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *