Varför köper män sex utomlands?

Dagens Nyheter har en intressant artikelserie där det nämns olika förklaringar till varför män köper sex utomlands.  Naturligtvis finns det inte bara en förklaring utan flera.

En vanlig förklaring är att män beroende på uppfostran blir ”känslomässigt handikappade” vilket gör att det finns ingenting mellan ”grabbig” kommunikation och sex. De är inte uppfostrade till intimitet och att hantera nära intima känslor. Det gör att intimitet lätt förväxlas med sex vilket många kvinnor upplever som jobbigt. Så  efter en tids relation när kvinnan vill ha intimitet och närhet och mannen sex så börjar relationen att halta. Och i dessa lägen så blir en enkel lösning för mannen att köpa sex.

Det som är intressant med artikelserien är att det finns få förklaringar som tyder på att sexköp har att göra med makt och maktrelationer. Det är inte i huvudsak för att män vill utöva makt som de köper sex. Det tyder på att könsmaktsteorierna om över och underordning kanske inte är en bra förklaringsmodell.

Glömmer aldrig när jag för många år sedan läste en intervju med en prostituerad som klagade på hur jobbigt det var att jobba som sexsäljare. Det jobbigaste med kunderna, männen, var att de pratade så mycket. De ville ha nån som lyssnade på dem. Sexsäljaren ville bara sälja sexet så hon kunde få sina pengar önskade att män skulle sluta prata.

En reaktion på “Varför köper män sex utomlands?

  1. Pingback: Om sexturism – vem och varför? « resandebloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *