Med Kling & Klang är rättsäkerheten borta

Våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange är allvarliga. Och det är viktigt att polisen reder ut vad som faktiskt har hänt och att den/de som har begått brott lagförs. Det är en synnerligen allvarlig historia. Trots det saknar den inte komiska poäng.

För några dagar skrev jag om Polisens enhet för interna utredningar som pga ”uppsnappade uppgifter” erhållit kunskap om att Aftonblbladet i sin ägo har polisförhören med de två målsägarna. Då enheten för interna utredningar misstänker att material läckts till Aftonbladet bad man JK Anna Skarhed, hon som ligger bakom utredningen om sexköpslagen, att utreda ärendet.

Jan Helin bullar upp

Då Aftonbladets Jan Helin pekades ut som en nyckelperson i ”härvan” har Jan skrivit ett klarläggande inlägg på sin blogg. Det är roligt, informativt och jag anar en ton av ironi i det han skriver. Rekommenderad läsning.

När vi är inne på JKs utredning föreslår jag att när ni skrattat klart efter Jan Helins artikel att ni läser Oisin Cantwells intervju med Anna Skarhed. Då får man klart för sig att det inte är så konstigt att det läcker och att man inte hittar alla cyklar som stjäls. Att man däremot lämnar ut namn och adress på de kändisar som misstänks för att ha stulit cyklarna är polisens tolkning av offentlighetsprincipen. Att låta misstänkta schavottera offentligt i pressen.

Denna nya policy hos polisen har gjort att lösnummerförsäljningen av tidningen Expressen ökat. Vad jag förstått efter att ha smyglyssnat i regeringskansliets cafeteria är att välplanterade läckor till utvalda media kan ersätta presstödet i en framtid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *