Groominglagen prövas för första gången

Sedan den 1 juli 2009 har vi haft en s.k. groominglag i Sverige. Lagen är ett försök att straffa de män (jo, det är i huvudsak män) som genom upprepade kontakter försöker få kontakt med unga tjejer för att sedan få till stånd ett möte för sex. Lagen verkar vara skriven för att göra det svårt att bevisa brott. Dessutom har brottet grooming, som är försök till grov våldtäkt på barn, ett mycket lågt straffvärde, maximalt 1 års fängelse. Det normala straffet kommer sannolikt att bli böter. Samma straff som för sexköp.

Det som detta fall gäller är en 35 årig man som haft kontakt med minst 29 unga flickor. Ett av åtalen gäller våldtäkt mot en då 14årig flicka. Det kanske mest bisarra i detta fall är att några av de kontakter mannen åtalas för skedde när han satt i fängelse för våldtäkt på en 13 årig flicka. Jag har svårt att förstå hur detta kan hända. Det måste rimligen finnas gränser för vad en dömd sexförbrytare får göra när han är intagen.

Grooming är vanligt. Väldigt många unga flickor får ovälkomna sexuella inviter på nätet. Bakom många av dessa finns vuxna män under antaget namn. Hur vanligt detta är vet man inte exakt. Uppenbart är i alla fall att det är mycket enklare för en sexualbrottsling att vara aktiv på nätet än att försöka smyga runt förskolor och skolor.

Tyvärr är grooming ett svårbevisat brott. Man måste bevisa att kontakter mellan gärningsmannen och offret förekommit och att kontakterna haft sexuell natur. Det är inte straffbart idag att för en vuxen man att under antaget namn ha kontakter med sexuellt syfte med unga tjejer. För att det ska vara ett brott enligt groominglagen måste mannen också ha föreslagit ett möte med tjejen i verkliga livet och han måste efter det att mötet är föreslaget vidtaga ytterligare åtgärder för att få mötet till stånd. Typ boka hotellrum, köpa biljetter etc. Om mannen köpt biljetter och bokat hotellrum före han föreslagit mötet är det inget brott.

Jag skriver inte lagar. Är inte jurist. Men denna lag måste säkerligen klassas som en av våra mest tandlösa lagar. Inte bara att straffet är oerhört lågt sett till brottets allvarlighet, det är också oerhört svårt att bevisa brottet i domstol beroende på hur lagen är skriven.

Hur viktiga är våra barn idag? Hur viktigt är det att skydda dem för sexuella övergrepp? För många verkar det inte vara viktigt alls. Under valrörelsen har jag läst hur många politiker, huvudsakligen rödgröna, pläderat för att skärpa straffet för sexköp. De vill att sexköp ska ha samma straffvärde som förberedelse av grov våldtäkt på barn. Det är fullkomligt orimligt. Vad önskar vi att polisens resurser ska användas till.

Vi kommer få höra mer om det första grooming-fallet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *