Sexköp och handbojor

Sexleksaker på hotell befrämjar prostitution enligt Stockholmspolisen

För några dagar sedan läste jag i Svenska Dagbladet en artikel om sexleksaker. Vår sexköpslag har tydligen fått till resultat att polisen  fokuserar på sexleksaker. Fast bara om de finns på hotell. På Apotek befrämjar de hälsan. På flygplan anses de främja terrorism. Hur polisen ser på sin egen batong och handbojor vågar jag inte tänka på.

Berns Hotell i Stockholm har enligt egen utsago ett mode-, konst- och musikklientel, gäster som sägs vara vana vid lite extra.

–De vill inte bara checka in och checka ut, utan få lite mer av en upplevelse, säger receptionschef Andreas L´Estrade.

Därför har hotellet tagit in ett nytt sortiment i minibaren, sexleksaker som bland annat handbojor, olika sorters vibratorer, stayups, kondomer i lyxig förpackning och erotiska noveller. Responsen från gästerna har hittills varit god enligt receptionschefen – med ett undantag.

Tom Eckerling är chef för en av de insatsgrupper som arbetar mot prostitution i Stockholm city. Han reagerar negativt på sexleksakerna på Berns Hotell och menar att det skickar konstiga signaler. Det glorifierar prostitution.

– Går man in på en del av sajterna där det säljs sex ser man bland annat sådana här sexleksaker. Hotellet försöker glorifiera något som vi jobbar aktivt med att avglorifiera. Jag ser baksidan av sexindustrin hela tiden och den är bara smutsig, inte alls glamorös.

Vare sig Tom Eckerling eller Andreas L´Estrade tror att kampanjen med sexleksaker kommer att locka till sig prostitution till hotellet. Och receptionschefen tror inte heller att det finns anledning till oro. Så varför har polisen synpunkter på sexleksaker?

Sex kan vara häftigt, påstår RFSU, när sexleksaker säljs på Apoteket

Vad som är bra sex bestämmer du själv – det kan vara häftigt, tråkigt, dåligt eller bara helt okej! Det kan vara njutningen ensam i onani eller med en eller flera partner, snabbt eller långsamt. Bra sex kan vara vilt och varsamt, vanligt och varierat. Kanske med experimentlusta, eller våga låta bli. Bra sex är alltid en positiv upplevelse.

Sex är också ett utmärkt sömnmedel. Efter orgasmen översköljs din kropp av rogivande hormoner som gör att du lätt somnar in. Dessutom höjer sex kvinnors halt av östrogen som påverkar mentalt välbefinnande och motverkar depressioner. Östrogen påverkar också kolesterolhalten i blodet så att det skadliga kolesterolet sänks och det goda höjs. Detta är bara några exempel på sexualitet och välbefinnande, allt enligt RFSU som är de som tagit fram serien av sexleksaker för Apoteket.

När sexleksaker säljs på Apoteket är det rent och snyggt. På Apoteket ser man sexhjälpmedel som ytterligare ett sätt för människor att må bra. I juni 2008 tog Apoteket det kontroversiella beslutet om att börja sälja sexleksaker i butikerna. Under de första åtta veckorna har man nu sålt cirka 1 000 stycken per vecka vilket är ca dubbelt så mycket som man trodde man skulle sälja. En succé helt enkelt.

– De sista veckorna har det tagit fart. Vi ser också på nätet att sidan med sexleksaker är vår fjärde mest besökta, inklusive startsidan, säger Apotekets varumärkesdirektör Eva Fernvall-

Ingen på Apoteket tror att sexleksakerna lockar till prostitution. Vad Tom Eckerling anser om sexleksakerna på Apoteket vet jag inte. Men jag förstår att polisen skulle framstå som verkliga tokar om de talade om för apoteket att sexleksakerna glorifierade prostitution.

Sexleksaker kan leda till flygkapning enligt schweizisk polis

Flygkapningsutrustning i Schweiz

Att polisen i andra länder också har sina egna teorier om sexleksaker är inte så välkänt. Men om man flyger så får man lära sig snabbt.

Sent på hösten 2001 flög jag till Schweiz för att besöka min flickvän. Jag mellanlandade i Zürich och hade en dryg timme att spendera på flygplatsen innan jag skulle flyga vidare till Genève. Flygplatsen genomgick en renovering och jag såg mig omkring lite. Noterade att jag var iakttagen av en väluniformerad beväpnad schweizisk polis. Till min stora glädje noterade jag en elegant nyöppnad champagnebar som serverade årgångschampagen glasvis. Så jag tog ett glas. Bubblorna gjorde mig riktigt lycklig och förväntansfull. Så jag tog ett till.

I butiken precis intill baren visades eleganta schweiziska pennor, CARAN d’ACHE, i skyltfönstret. Bestämde mig för att inhandla några. När jag väl fått mina pennor och skulle betala såg jag ett par tokigt rosa fluffiga handbojor. Med bubbel i kroppen kändes de helt rätt. Så jag köpte dem med.

Nöjd och glad gick jag mot gaten. Men först skulle jag genom säkerhetskontrollen som strax efter 11 september var utökad. Till min förvåning togs min väska avsides. En kontrollant bad mig följa med till ett litet utrymme bakom. En stark lampa i taket kastade ett elakt ljus på ett rostfritt bord och en allvarlig polis. Det var samma väluniformerade polis som iakttagit mig tidigare. Viskande överräckte kontrollanten min väska till polisen som öppnade den. Ut togs mina nyinköpta rosa handbojor som triumferande lades på det rostfria bordet. Efter en tids tystnad spände polisen ögonen i mig

– Är dom här dina?
-Ja.
-Är du polis? frågade polisen samtidigt som han lyfte upp handbojorna så jag skulle se dem extra tydligt.
-Har polisen i Schweiz såna handbojor, frågade jag förvånad.
-Var har du fått tag på dem? Och varför har du dom med dig när du ska flyga till Genève?
-Jag köpte dom för 10 minuter sen i shopen här intill säkerhetskontrollen. Jag tyckte om dom. Är det brottsligt att ha fluffiga rosa leksakshandbojor? Och om det är så, hur kommer det sig att ni tillåter shoppen här att sälja dem?

Kommer inte ihåg vad han svarade. Efter en kort föreläsning om flygsäkerhet tog han upp ett litet paket, la omsorgsfullt ned handbojorna och sa han skulle skicka dem i lastrummet och att jag skulle kunna hämta den efter jag landat i Genève. Fnittrande gick jag på planet och efter kort flygning landade jag i Genève. När jag landat hade jag glömt handbojorna, den väluniformerade polisen och tog mig snabbt från flygplatsen vidare till väntande flickvän. Trodde att det hela var utagerat.

Någon vecka senare skulle jag flyga tillbaka. Då blev jag påmind om hur välorganiserat Schweiz är. När jag satt och väntade vid gaten hörde jag till min stora förvåning mitt namn ropas upp i högtalarna. Jag ombads att gå till informationsdisken. Under den korta promenaden funderade jag på varför de ville prata med mig.

När jag kom fram låg ett litet paket på disken. Efter det att jag legitimerat mig för en annan väluniformerad flygplatspolis så öppnades paketet och mina rosa handbojor visades upp.

-Du glömde att hämta ut dom här när du landade i Genéve. Vi kommer nu att skicka dem i lastrummet till Stockholm. Vi skulle vara tacksamma om du kan hämta ut dom när du kommer till Stockholm så slipper vi detta ärende, sa polisen och jag kunde faktist ana ett leende på hans läppar.

Självklart hämtade jag paketet när jag landat på Arlanda. Vart de sen tog vägen kommer jag inte ihåg. Men jag har lärt mig att polisen i Sverige och i Schweiz ser helt olika på sexleksaker. Polisen i Schweiz har i alla fall förstått att rosa handbojor i flygplan inte leder till att piloter säljer sex.

6 reaktion på “Sexköp och handbojor

 1. Julian Assange och risken för utlämning:

  Fantasi eller fakta?

  http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/09/20129674125619411.html

  Attack on Freedom of expression.

  ”Borgstrom must know that there is a wealth of evidence that the US is very much interested in punishing Assange, and it keeps growing: on August 18, the Sydney Morning Herald reported that Australia’s foreign service was aware that US authorities had been pursuing Assange for at least 18 months. And on August 24, Craig Murray, a former UK ambassador and 20-year career diplomat there, reported that his colleagues at the UK foreign office knew better than to make the unprecedented threat of invading Ecuador’s embassy, but did so under pressure from Washington.
  Like many European countries, including of course the UK, Sweden’s foreign policy is closely allied with that of the US government. This is not the first time that Sweden has collaborated with its Washington allies to violate human rights and international law. In 2001, the Swedish government turned over two Egyptians to the CIA so that they could be sent to Egypt, where they were tortured.
  Sweden’s action brought condemnation from the UN and the government was forced to pay damages to the victims; both were later cleared of any wrongdoing. Polls showed that Swedes considered this crime the worst political scandal in their country in 20 years”.

 2. Assange och en garanti ”i förväg” mot en utlämning:

  Sverige kan ”i förväg” mycket väl lämna garantier mot en utlämning
  till länder, som flagrant bryter mot såväl internationella löften
  som brott mot mänskliga rättigheter (Se nedan).

  http://www.thenation.com/article/169860/protecting-torturers-prosecuting-whistleblowers

  Se även –

  http://jonathanturley.org/2011/09/06/nuremburg-revisited-and-revised-the-legitimation-of-torture-in-the-united-states/

  http://anewworldsinbirth.wordpress.com/2011/05/17/the-quaint-and-obsolete-nuremberg-principles/

  http://www.chomsky.info/interviews/20070803.htm

  • Pelle

   Du argumenterar fullkomligt fel sak och då håller på och håller på. Sverige kan lämna garantier mot en utlämning till länder. Helt rätt. Men vad i helvete har det att göra med Assange? Han eller hans advokater kan väl inte mena att Sverige ska sluta utlämna personer till USA?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *