Hur långt gäller ett samtycke?

I september föll domen i det viktiga målet om samtycke vid våldsamt sex som jag skrivit om tidigare. Åtalet ogillades. Eftersom fallet är viktigt har jag lagt upp en sida speciellt om detta fall. Där finns domen och bakgrundsmaterial så att alla som önskar sätta sig in i fallet innan de skaffar sig en åsikt kan göra det.

Ulrika Rogland

Fallet är unikt eftersom samtycke vid ”våldsamt sex” (läs BDSM) aldrig prövats förut i svensk domstol. Fallet är också unikt om man läser hur åklagaren Ulrika Rogland kommenterar domen:

– Så fort vi talar om sexualitet har vi svårare att säga att vi inte tycker det är okej. Då tycker vi att vi tränger in i folks sovrum.
– I boxning har vi folk som går och in och bryter om någon går över gränsen. BDSM [bondage, dominans, sadomasochism] sker mellan två personer. Ingen annan har insyn eller tillvaratar någons intressen. Därför är det en speciell situation. Särskilt när den ena parten redan är mycket utsatt.

I det här fallet har det aldrig varit fråga om att någon gått över en gräns. Det visar polisutredningen klart. Så vem är det som säger ”att vi inte tycker det är okej” med visst sex? Är det myndigheternas sak att avgöra vilken typ av sex som är okej och vad som faller utanför? Eller är det något som medborgarna själva kan bestämma om?

Självklart ska man inte kunna samtycka till att bli grovt misshandlad. Där har samhället en skyldighet att ingripa. Men man måste i rimlighetens namn kunna ha BDSM-sex utan att det ska leda till åtal.

Jag börjar mer och mer tro att sexköpslagen spökar här. Om man kan samtycka till att bli dominerad (förnedrad) så kan det ju vara så att någon tycker att det är okay att sälja sex. Och om någon tycker det, Gud förbjude i Sverige, så faller ju hela resonemanget bakom sexköpslagen. Och den får ju inte falla. Den verkar ju vara en grundbult i en viss typ av jämställdhetsarbete. Det känns som kraftigt moralistiskt.

Vi kommer att få höra mer om detta fall. Och sexköpslagen. Det verkar fortfarande som om en vettig sexualbrottslag baserad på samtycke är långt borta. Tyvärr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*