Klavertramp är klavertramp även i folkdräkt

Ingen lär ha missat att Sverigedemokraterna tågade ut från gudstjänsten i samband med Riksdagens högtidliga öppnande. De kände sig kränkta av biskopens predikan mot rasism. Hur kan de, som hela tiden hävdat att de inte är rasister, bli kränkta?

I vilket fall som helst vill de nu be Konungen om ursäkt. Det kan jag förstå. Det som SD gjorde igår var ett rejält klavertramp. Stöveltramp som hördes långt utanför Storkyrkan. En tydlig demonstration på att Sverigedemokraterna inte har respekt för Sveriges statsöverhuvud och företrädare för den Svenska Kyrkan. Det hjälpte inte att några Sverigedemokrater bar folkdräkt.

Företrädare för Sverigedemokraterna brukar ofta påstå att den kritik som framförs mot partiet är  osaklig. Det skrivs bara att partiet är ”främlingsfientligt” och ”spelar på hat och rädsla”. Man tar inte upp och kritiserar partiet för vad som står i partiprogrammen. Jag har därför börjat läsa SDs program. Jag slås av likheterna med ett annat nationellt partis program, från en annan tid. Så jag har nu börjat på ett litet projekt:

”Vad står i Sverigedemokraternas program”

”Den enskilda skolan skall anordna traditionella, kyrkliga skolavslutningar för de elever och föräldrar som så önskar.”
ur kommunpolitiska programmet

”Svenska Kyrkan och dess aktiviteter är en omistlig del av den svenska traditionen. Svenska Kyrkan ska därför ges möjlighet att verka i samarbete med skolorna, på det sätt den alltid har gjort i vårt land. De barn, vars föräldrar känner sig störda av Svenska Kyrkans medverkan i skolan, beviljas ledighet vid sådana tillfällen. Övriga religiösa samfund hänvisas till att bedriva sin verksamhet utanför det svenska skolsystemets ramar.”
ur invandringspolitiskt program

SD önskar att skolavslutningar ska firas i kyrkan som det gjordes när vi hade en statskyrka. SD anser också att Svenska Kyrkan och dess aktiviteter är en omistlig den av den svenska traditionen, det svenska kulturarvet. Vissa Sverigedemokrater känner sig dock så störda av Svenska Kyrkans aktiviteter att de inför Sveriges Statsöverhuvud öppet demonstrerar mot kyrkans företrädare och vägrar lyssna på en predikan om tolerans och människors lika värde. Vad menar Sverigedemokraterna med det? Innebär det att de inte delar det svenska kulturarvet? Innebär det att de motsätter sig den svenska traditionen? Ska de demonstrera på skolavslutningar med? Eller innebär det bara att Sverigedemokraterna inte tar sitt eget program på allvar? Att programmet inte är allvarligt menat?

När Sverigedemokraterna i Storkyrkan röstade med fötterna var det tydligt att de tar avstånd från Svenska kyrkan. De har uppenbarligen en alldeles egen uppfattning om vad den Svenska Kyrkan ska stå för. En uppfattning som inte delas av Svenska Kyrkan. Pratet om Svenska Kyrkan och skolavslutningar är bara en ytlig fernissa som ska försöka få partiet att se bra ut. Det Sverigedemokraterna skriver i sitt program om den Svenska Kyrkan är dåligt maskerad propaganda riktad mot andra religioner. I synnerhet islam.

Det skulle vara roligt om SD kunde förklara vad de menar. Kanske menar de att det ska finnas en Sverigedemokratisk Kyrka. Och att den Sverigedemokratiska Kyrkan ska ersätta den svenska kyrkan? Och om det är så de menar, varför skriver de inte det?

”De barn, vars föräldrar känner sig störda av Svenska Kyrkans medverkan i skolan, beviljas ledighet vid sådana tillfällen.” skriver Sverigedemokraterna. Jag hoppas att svenska folket kan ge Sverigedemokraterna ledigt inför Riksdagens högtidliga öppnande.

En reaktion på “Klavertramp är klavertramp även i folkdräkt

  1. Bra analys Göran 🙂

    Efter fem års dialog & debatt med SDare vågar jag påstå detta: Det mest typiska för Sverigedemokrater är känslosvall. En oförmåga att tänka i principer. SDares princip är ”magkänslan”. Följdaktligen torde SDs stöd till Svenska Kyrkan bestå av en lång rad olika privata föreställningar om vad Svenska Kyrkan står för. De förefaller omedvetna om vad Diakonia, ärkebiskopar m fl predikar. Liksom de är omedvetna om vad Deklarationen om Mänskliga Rättigheter, Barnkonventionen, Genevekonvntionen m fl internationella åtaganden verkligen innebär – när principer tolkas till praktisk handling.

    Beroende på ålder hos enskilda Sverigedemokrater bär de på föreställningar från skolavslutningar från 50-60-eller 70-talet. Vackra psalmer och högtidlighet.

    ”Det är viktigt att vara i kontakt med sitt känsloliv, som de säger. Men det skadar ju inte att då och då vara i kontakt med sitt intellekt också.”

    (Kristina Lugn)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*