Sex utan tillåtelse blir olagligt. SAMTYCKE JA JA JA

Äntligen!

Det verkar som om utredningen av sexualbrottslagen har blivit bra. Utredaren, Nils Petter Ekdahl, föreslår ett antal förnuftiga förändringar. Den viktigaste är att samtycke införs i lagstiftningen. Dessutom införs som brottsrubricering sexuellt övergrepp. Båda dessa två förändringar är riktigt bra. Det har varit ett problem att sexualbrott kallas våldtäkt. Det blir med den definitionen fokus på den specifika handlingen istället för kränkningen. I Kanada har man sedan 1983 en bra lagstiftning som baseras på samtycke och där brottet rubriceras sexual assault.

Frågan om samtycke är central och viktig, enligt utredningens ordförande Nils Petter Ekdahl.

– En fördel med samtyckesreglering skulle vara en naturlig fortsättning på synen på sexualbrotten. Det är den sexuella kränkningen som bör vara i fokus och inte användningen av tvång eller hot, sade han.

När vi fick den nya sexualbrottslagen 2005 riktades kritik mot lagstiftningen för vuxna. Problemet anses vara de höga kraven för det subjektiva uppsåtet, det vill säga om mannen i samband med gärningen förstod att kvinnan sade nej eller inte. Nils Petter Ekdahl nämner också en annan brist i nuvarande lagstiftning.

– Det gäller när offret reagerar med passivitet och brottet inte bedöms allvarligare än sexuellt ofredande, sade han.

Det är inte alls ovanligt att kvinnor vid ett övergrepp blir så rädda att de reagerar med passivitet. Enligt den nuvarande lagstiftningen är det då inte ett allvarligt brott. Det är en mycket stor brist i den nuvarande lagstiftningen.

Det ska bli intressant att se hur många kvinnoorganisationer som är emot samtycke nu kommer att reagera. Kommer de fortsätta att propagera för våldsrekvisit i lagstiftningen? Och hur ska RFSU reagera? De tillhör de organisationer som är emot samtycke.

Jag har givetvis inte hunnit läsa utredningen än. Så fort jag gjort det återkommer jag med en kommentar.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har kommenterat.

2 reaktion på “Sex utan tillåtelse blir olagligt. SAMTYCKE JA JA JA

 1. Är du helt oemottaglig för de negativa effekterna som den här lagen bär med sig om den genomförs. Negativa effekter både för våldtagna och oskyldiga.
  Varför påstår du att det krävs våldsrekvisit idag innan en våldtäktsman kan bli dömd? Det stämmer ju inte alls!
  Har du någonsin läst domar eller sett hur dålig kvalitet det är på utredningar idag.
  Jag blir alldeles paff över din okunnighet och navivitet!

  • Vi har idag våldsrekvisit. Förhoppningsvis kommer vi få samtyckesrekvisit. Det krävs inte misshandelsvåld eller annan våldsanvändning för fällande dom.

   Jag har läst många domar och sett flera som är undermåliga. Detsamma gäller utredningar. Det innebär tyvärr att både skyldiga frias och oskyldiga döms. Detta är oacceptabelt.

   Fördelen med samtyckesrekvisit är att utredningar med nödvändighet måste bli mer omfattande. Det bör rimligen leda till bättre utredningar. Problemen vi har idag är både med lagstiftningen och med själva tillämpningen av lagarna. Tror vi har samsyn i fler frågor än vad din kommentar ger sken av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *