Julian Assange försvarar sig i BBC intervju

Mark Stephens, en av Julian Assanges försvarare

Det förekommer många uppgifter om vad egentligen Julian Assange själv säger om sexanklagelserna. BBC har intervjuat honom efter det att han blivit släppt mot borgen. Intervjun finns här. För er som vill förstå fallet rekommenderar jag att titta på intervjun. Uppenbart är att Julian från dag ett anser att det handlar om en ”smear campaign”. Och att tack vare Julians fullständigt felaktiga bedömning om vad fallet egentligen handlar om så skadar Julian sig själv på ett sätt som ingen annan skulle kunna göra.

Tydligt är att Julian tror att alla är ute efter honom. Och att det handlar om en stor konspiration. För honom verkar det omöjligt att överhuvud tänka sig att han gjort något fel. Inte heller verkar han vara intresserad av att bemöta anklagelserna i ett polisförhör.

En intressant passus i intervjun är ca 6.30 minuter in. Där framför Julian ”bevis” på att det handlar om en komplott för att USAs försvarsminister ser nöjd ut när han pratar om att Julian är arresterad. Märkligt resonemang av Julian.

Julian verkar inte heller förstå att varför han nu är arresterad. Han är inte åtalad.  Polisen vill bara förhöra honom för att kunna bedöma om Julian ska åtalas. Då är det fullkomligt orimligt att kräva att han ska få se några anklagelser innan. Polisen vill ju förhöra honom och ställa frågor till honom för att se och höra hur han reagerar på anklagelserna. Ytterst konstigt att Julians advokater inte förstått detta.

Mer kommer om Julians märkliga försvar och hur han, med hjälp av Wikileaks, försöker komma undan. Det finns mycket märkligt med anklagelser mot Julian. Hans eget beteende och försvar är också enormt märkligt. Men det kommer att redas ut.

8 reaktion på “Julian Assange försvarar sig i BBC intervju

 1. Skulle man vara en av världens mest eftersökta / efterlysta män finns det skäl till att ha vissa paranoida tendenser 😉

 2. ”Polisen vill ju förhöra honom och ställa frågor till honom för att se och höra hur han reagerar på anklagelserna. Ytterst konstigt att Julians advokater inte förstått detta.”

  Det märks att du inte är särskilt insatt i fallet hahahahaha

 3. Jag har lyssnat igenom intervjun. Julian Assange är intelligent, tydlig, samlad och uttrycker en vuxen moralitet kring Wikkileaks-arbetet. Jag tycker mig se att han kämpar för hela sin existens – som människa och som ifrågasatt ledare för Wikkileaks. Vi ska visa honom ömhet genom att förstå hans svåra läge!

  Han har dock rejält fel i en sak…och säkerligen vet han om det själv. Han säger att den svenska åklagaren inte kunnat visa några bevis för hans skuld och att han inte informerats om vad han är misstänkt för. Därför anser han det vara en konspiration.

  Här ägnar han sig åt rent propaganda-prat!

  Innan han är förhörd av svenska utredare äger han ingen juridisk rätt att få veta detaljerna om vad han misstänks för, bara de preliminära brottsrubriceringarna. Han måste först berätta sin egen version så detaljerat som möjligt för utredarna. Att be om ”bevis” är något som ska ske först om det blir rättegång – inte förr. Samma princip kring förundersökningar gäller i alla (eller många) länder i världen, också i UK och Australien. Han har flera advokater och de torde ha upplyst honom om detta. Vi beskådar alltså ett välregisserat media-drama till hans skydd!

  Men jag är enig med Julian Assange om detta: Han stannade länge i Sverige och åklagaren BORDE ha lagt ned mycket mer jobb på att få tag på honom för förhör. Visserligen gömde han sig och hade stängt av sin mobiltelefon. Han borde dock självmant ha tagit initiativ till möten för förhör. Här är jag kritisk till svenskt rättsväsende. Behandlade de honom med silkesvantar därför att han är en Stor Man? Eller drog åklagaren ut på saken för att slippa ta hand om fallet, låta den heta kastanjen försvinna till sitt hotfulla öde?

 4. Eftersom Göran Rudling ständigt återkommer till vikten av att vara insatt innan man uttalar sig och eftersom han hävdar att Assange inte äger juridisk rätt att få veta detaljerna om vad han misstänks för, så presenterar jag här Europakonventionens artikel 6:3a:

  Envar, som blivit anklagad för brottslig gärning, skall äga följande minimirättigheter:

  a) att ofördröjligen på ett språk, som han förstår, och i detalj bliva underrättad om innebörden av och orsaken till anklagelsen mot honom.

  • Assange är underrättad i detalj om misstankens innebörd:
   Ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han vet att orsaken är de två kvinnornas berättelse och att saken faller under allmänt åtal.

   Däremot strider det emot reglerna för förundersökningar att en misstänkt får en detaljerad beskrivning av vad kvinnorna berättat. Han måste först i förhör berätta sin egen detaljerade version. Sedan utökas förhören bit för bit, detalj för detalj. Samstämmigheter och brist på samstämmighet lyfts fram. Vad som talar både För och Mot brottsligt uppsåt lyfts fram. Det är inte bara handlingar och ord som har betydelse utan också uppsåtet.

   Dessa regler för förundersökningar är ungefär likadana i hela västvärlden och Assange torde ha blivit väl informerad. Han har både svensk och engelsk advokat.

   Det är bara propagandaprat när de säger att han inte förelagts några bevis! Det sker först OM det blir rättegång. När förundersökningen är klar bedömer åklagaren om bevisen kan hålla i domstol – om inte läggs målet ned utan rättegång.

   Sekretess under förundersökning är mycket viktigt! Här har sekretessbrotten varit flera.

   Hur många gånger har jag skrivit om regler för förundersökningar? Minst 20 gånger. Men sådan etik tycks lynchjustis inte känna till eller bry sig om *suck*

   • Använd nu Häxprocess i fortsättningen då åklagaren öppet sitter och tillåter Övergrepp i Rättssak och tillåter målsäganden att radera sina Twitter inlägg där hon öppet berättat om hur ”amazing” allting varit! Första åklagaren kastade ju ut åtalet direkt! Undra inte på att partiet som håller i trådarna till denna rättsröta och där dessa extrem feminister huserar bara tappar i understöd. Häxprocessernas parti – rätt åt dem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *