Kan DNA bara tas i Sverige?

Ett angivet skäl till varför Julian Assange ska förhöras i Sverige är att polisen vill ta ett DNA prov. Det framkom vid förhandlingarna i London. Det ser inte ut som om svensk media skrivit om det speciellt. Det var en lång diskussion om detta vid förhören av Sven Erik Alhem och Björn Hurtig. Något som jag tyckte var konstigt. DNA prov kan ju tas på i stort sätt alla ställen i världen.

Varför vill svensk polis ha DNA från Julian Assange och varför kräver man att topsningen ska göras i Sverige?

Den stora fördelen med DNA är att man kan samla in DNA på brottsplatser var än brottsplatserna befinner sig. Man kan ta DNA prov överallt. Jag kan topsas av en svensk polis i mitt hem, i min bil, på restaurang, på centralstationen osv. Det behöver inte göras på en polisstation. Mitt DNA kan tas av brittisk polis, tysk polis, amerikansk, dansk polis och det kommer fortfarande att vara mitt DNA. Det behöver inte göras i Sverige. Vad är det som är så speciellt med Julian Assanges DNA som gör att det måste tas i Sverige?

När Julian Assange blev arresterad i London den 7 december så fick han instruktionen av sina advokater att inte frivilligt lämna ett DNA prov. Det skrev media om. Polisen i London tog ändå Julian Assanges DNA. Så den engelska polisen har redan Julian Assanges DNA. Det gör det än nu mer konstigt att ett av skälen till att man vill att Julian Assange ska utlämnas är att man vill ta ett DNA prov på Julian Assange.

7 reaktion på “Kan DNA bara tas i Sverige?

 1. Serial-xxxxxxx Julian Assange på besök i Sverige. Polisen förbereder sig på DNA topsning då tillfället är unikt. Julian misstänks för flera tidigare ouppklarade fall trots att han inte tidigare satt sin fot i Sverige. Polisen gör sitt yttersta för att solka hans rykte och deformera hans karaktär. Länge leve Bullerby-känslan och Sverige!

 2. Framför allt kan man ju fråga sig varför? JA har sagt att han har haft sex med kvinnorna och de har sagt att de har haft sex med honom. Vad behövs DNA:t för då?

 3. Konstigt om man kan begära en människa utlämnad men inte ett dnaprov.

  Att de vill ha DNAt gissar jag beror på den där kondomen som har gått sönder. De vill veta om Julians DNA finns på den. Kanske?

  • Lite överflödigt med tanke på att SKL inte lyckades hitta något DNA på kondomen. Själv tror jag det är ett svepskäl för att få hit honom och låta honom sitta inburad utan kontakt med yttervärlden något år eller så så att ”kvinnorna får tid att känna efter”.

 4. Det kan finnas en rimlig förklaring. I Tyskland letade man i många år efter en beryktad massmörderska vars DNA hade hittats i spår på många olika brottsscener. Det visade sig att det rörde sig om att en större batch av ”sterila” tops hade kontaminerats med DNA från en av kvinnorna som förpackade dem på fabriken.

  Så ”massmörderskan” man hade letat efter med dussintalet mord på sitt samvete löstes upp i blå rök och man fick återgå till att konstatera att det förmodligen var olika gärningsmän till totalt orelaterade mordfall.

  Man kan ha haft det resonemanget i Sverige – att man från polisiär sida vill tillse att spåret säkras på rätt sätt.
  Men på något sätt är jag tveksam. USA har just fått rejäla bakslag i att förbereda åtal mot Assange då man inte kan knyta honom ens i tredje led till den primära läckan. Det säger sig självt att de i alla fall gärna vill ta del i eventuellt svenskt utredningsmaterial direkt.

  Konspirationsteoretiskt så det förslår, men varför i all sin dar skulle man annars vilja ta prov på Assange här i Sverige då det presumtiva brottet inte rör samlagen (vilket av båda parter ej bestridits) utan frågan om samtycke? Bevisinsamlingen har ingenting med åtalet att göra…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *