Ibland blir det bara fel

För att vara säkra på att Julian Assange ska bli utlämnad till Sverige så använder sig åklagarmyndigheten en av Englands bästa jurister, Clare Montgomery. Har tidigare skrivit om att hon inte är billig att anlita. Det ska hon ju inte vara, hon är ju fantastiskt bra. Hon debiterar £ 850 per timme, 9 300 kr.

I ett tidigare inlägg skrev jag om att det var engelska skattebetalare som stod för notan. Det är korrekt, men bara till en viss del. De engelska skattebetalarna står för notan tillfälligt. Årsvis gör man sen avstämningar. England och Sverige jämför hur mycket man lagt ut för varandra och så regleras det hela. Så det är faktiskt den svenska staten som betalar för Clare Montgomery. Jag är ledsen att jag skrivit något som var fel tidigare. Nu när vi vet att det är svenska staten som betalar 9 300 kr per timme för att få en bra jurist så blir det än mer intressant. Har någon tidning skrivit om detta? Inte vad jag kommer ihåg. Däremot har Expressen försökt göra ett nummer av att Sven Erik Alhem fått betalt för att skriva ett vittnesmål för Julian Assange.

Självklart tycker jag att det är bra att vi använder de absolut bästa för att lösa sexualbrott. Frågan är om vi gör det. Det ser tyvärr inte ut som om vi använt de bästa av polisens utredare i början av detta ärende. Och det är början av ett ärende som är det viktigaste.

Vad kommer att hända i fallet Assange? Det är mycket sannolikt att beskedet från domstolen nu på torsdag kommer att vara att Julian Assange ska utlämnas. Då kommer ärendet att överklagas. Och då kommer åklagarmyndigheten att anlita Clare Montgomery igen. Så än är det långt från över.

2 reaktion på “Ibland blir det bara fel

 1. Ironiskt att det är samma Clare Montgomery som såg till att gamle diktatorn och Augusto Pinochet slapp utlämning till Chile och åtal för brott mot mänskligheten…

 2. Bloggen Samtycke Nu är utmärkt.
  Efter många timmars studier har den ökat min kunskap.
  dvs jag är fortfarande förvirrad fast nu på på ett högre plan.

  Sex utan samtycke är fel.
  Därom är vi alla överens.

  Kära Samtycke Nu (blogg) experter –
  förklara därför för mig:

  När (hur) blir sex som inletts med samtycke plötsligt ”upphört samtycke”?
  Riskerar en sexuellt ”aktiv” person att kriminaliseras om motparten (efter tex en orgasm) plötsligt blir ”passiv”?
  Ska en stor kvinna ovanpå en liten man,
  – som blivit ”passiv” efter en prematur utlösning –
  kunna kriminaliseras för att hon fortsätter sexuell ”aktivitet” för att uppnå egen orgasm?
  Ska ”samtycke” till sex rättsligt kunna villkoras/återkallas händelse av (senkommen) besvikelse?
  Är fängelsestraff – för ett från början införstått sex som inte utmynnat i belåtenhet – en lämplig påföljd när våld/hot om våld inte förekommit i sammanhanget?
  Är det möjligt för domstolar att på ett rättssäkert sätt kunna döma i dylika frågor?

  Pelle Svanslös

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *