Rikspolischefen: ”Inkompetens är ok när polis utreder sexualbrott”

Natten mot den 31 januari 2007 blev en 17 årig utsatt flicka våldtagen på ett konferenshotell i Täby. Händelsen anmäldes till polisen. Ett gott signalement,  huvuddelen av gärningsmannens bilnummer och några mobiltelefonnummer kunde den våldtagna flickan lämna. Och man lyckades få gärningsmannens DNA. Trots alla dessa uppgifter lades utredningen ned efter ca sex veckor. Rikspolischefen Bengt Svensons granskning finner att inga fel har begåtts. Hur är detta möjligt?

Leif GW Persson är kritisk

Enligt uppgifter som kom fram i P1-dokumentären ”Gåtan Göran Lindberg” hade Lindberg kunnat gripas redan 2007, eftersom våldtäktsoffret kunde lämna så detaljerade uppgifter. Det hade inte varit svårt att hitta rätt gärningsman direkt, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson.

– Med de uppgifter som man hade borde det ha gått att hitta en misstänkt person inom loppet av en dag, med hjälp av datorn och utan att man hade behövt lämna sitt tjänsterum ens.

Vad hade krävts?
– Ett antal knapptryckningar. Problemet är antagligen att först blev det säkert liggande ett antal dagar, och sedan när man blev klar över vem målsägande var slog de vanliga reflexerna till, vissa tas inte på allvar. Här har du en omhändertagen tjej som dessutom har rymt från hemmet. Sedan blir det liggande ytterligare ett tag och så skrivs det av.

Radiodokumentären ”Gåtan Göran Lindberg” sändes i den 6 september 2010. Efter att ha lyssnat på dokumentären beslutade rikspolischefen Bengt Svensson att polisen skulle granska varför förundersökningen lades ner 2007. Justitieminister Beatrice Ask ansåg att en granskning kan vara nyttig för polisen.

-Det viktiga är att man lär sig något av det här. Man måste våga studera sina egna misstag. Det är så man utvecklas och gör ett bättre jobb.

Granskningen genomfördes av polisens enhet för interna utredningar. Överåklagare Björn Ericson anser att det gjordes en noggrann förundersökning och enligt honom begicks inga fel när förundersökningen lades ned. Inga misstag hade begåtts och polisen hade inte gjort något fel. En gärningsman, polischefen Göran Lindberg, som gjort sig skyldig till en grov våldtäkt gick fri i ett antal år och kunde fortsätta att begå sexuella övergrepp och polisen finner att allt är i sin ordning. Hur är detta möjligt?

Det hela blir enkelt att förstå när man får veta vad granskningen gick ut på. Man granskade om POLISEN BEGÅTT NÅGOT BROTTSLIGT när man lade ner förundersökningen. Man granskade inte polisens arbetsmetoder eller polisens kompetens.

Jag har skrivit om detta fall tidigare. När jag gjorde det i september 2010 trodde jag, helt felaktigt visade det sig, att en granskning skulle leda till att polisen vågade studera sina egna misstag och att man skulle lära sig något av det. Nu har jag lärt mig att rikspolischefen Bengt Svenson tycker att det är helt okay att vi har inkompetenta poliser som gör sexualbrottsutredningar så länge som de inte begår brott. Har också lärt mig att innan vi gör fler granskningar av polisens arbete så behöver vi en ny polisledning.

 

En reaktion på “Rikspolischefen: ”Inkompetens är ok när polis utreder sexualbrott”

  1. Dina slutsatser låter helt rimliga.

    Jämför polisens ansträngningar vid mordutredningar med ”Kapten Klänning”-fallet. Nog torde det vara så att polisen helt enkelt inte försökte utreda. Det fanns helt enkelt ingen vilja, av någon obefogad anledning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *