Tidskriften Neo: Sexaktivism i rättsalen

Tidskriften Neos senaste nummer, 2 2011, granskar sex och förbuden i frigjorda Sverige. En artikel av hovrättsfiskalen Fredrik Bergman och chefredaktören Paulina Neudling handlar om det uppmärksammade samtyckesmålet (BDSM-målet) i Malmö i september 2010.

”I nya numret av Neo avslöjar vi hur en aktivistisk åklagare driver brottmål för att påverka samhällsdebatten. Bakom åtalet om grov misshandel hittade vi en ömsesidig sexlek mellan två parter som samtidigt myste i soffan tillsammans. Bakom skandalrubrikerna om den sadistiske direktören hittade vi en vanlig Malmökille med linjal. Bakom bilden av en utsatt ung flicka med självskadebeteende hittade vi en kvinna som känner sig ”förnedrad och kränkt” – av åklagaren som drivit fallet utan hennes medverkan.”

I tingsrättens dom, 28 september 2010, friades den vanliga Malmökillen. Åtalet ogillades helt. Men det hindrade inte kammaråklagaren Ulrika Rogdal att överklaga. Så målet kommer upp i hovrätten i maj. Fallet är mycket intressant. Flickan har i ett mail till den vanlige Malmökillen skrivit att hon aldrig velat att saken skulle hamna i domstol och att hon blivit ”förnedrad och kränkt” av åklagaren. ”Ulrika [Rogland] har ungefär lämnat ut mitt liv till hela Sverige & jag vet inte heller vad jag ska göra”. Lite mer om fallet finner du här.

En annan artikel i Neo som är mycket läsvärd är den nyblivne juridikprofessorn Mårten Schultz artikel, ”Våldtäkt är ingen gummiparagraf” som enligt Neo reder ut allt du velat veta om Assange-fallet men aldrig vågat fråga om. Nu tycker jag att Mårten i sin iver att försvara den svenska lagstiftningen missar några viktiga saker. Mer om det i kommande artikel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *