Lätt vara enögd om man är Pirat

Hur man blir bedömd har att göra med var man är i världen. Att vara Pirat tycker en del är fint om man är Pirat i Sverige. Men Pirater i Sverige verkar inte gilla Pirater i Somalia. Men det har inget med Pirater att göra. Det handlar som vanligt om inte vad man kallar sig utan om vad man gör. Vi människor bedöms inte utifrån vad vi kallar oss utan för vad vi gör.

Att det är på detta sättet är självklart. För någon dag sen läste jag om en äldre byxlös man i en fårhage. Om mannen var riksdagsman, direktör, präst, byfåne, lagerarbetare, queeraktivist, Pirat, polis, byrådirektör, brandman eller . . . . . har ingen betydelse. Vi bedömer honom utifrån vad han gjorde i hagen. Vad har detta att göra med Rick Falkvinge, grundaren av Piratpartiet, undrar du kanske?

Den australienska TV-kanalen ABC har gjort en 46 minuter lång dokumentär om fallet Julian Assange, ”Sex, lies and Julian Assange”. Och Rick Falkvinge är intervjuad. I intervjun säger Rick följande 43 minuter och 25 sekunder in i programmet:

Sweden has frankly always been the United States’ lap dog and it’s not a matter we are particularly proud of. The Swedish Government has… essentially, whenever a US official says, ”Jump”, the Sweden Government asks, ”How high?”

Jag har hört länge att Sverige är USA’s knähund. Ett uttalande som jag är rätt trött på vid det här laget. Jag undrar alltid på vilka fakta baserar sig personen som uttalar sig. För att förstå hur Rick tänker låt oss se vad han säger 43 minuter och 48 sekunder in i programmet:

There was a famous case in last decade where a couple of Swedish citizens were even renditioned by the CIA in a quite torturous manner to Egypt where they were tortured further, which goes against every part of Swedish legislation, every international agreement on human rights – and not to say human dignity.

Vad Rick pratar om är fallet med de två asylsökande egyptierna som den 18 december 2001 fick sina asylansökningar avslagna och som blev avvisade till Egypten. I Rick’s enögda värld har det blivit två svenska medborgare. Att Rick inte känner till svensk lagstiftning vet vi från uttalanden om rättegången mot Pirate Bay. Men det är inte intressant nu. Rick känner inte till att svenska medborgare inte lämnas ut vare sig till Egypten eller USA. I utlämningslagen finns ett förbud mot utlämning av svenska medborgare till länder utanför EU. Hur kommer det sig att Rick inte känner till detta? Har det att göra med att han är Pirat och har en lapp för ögat. Och om han så bara blundar på ett öga är han helt blind?

I vilket fall som helst vore det bra för Rick Falkvinges trovärdighet om han kan förklara på vad han baserar sitt uttalande om att Sverige är USA’s knähund. Att det inte kan ha att göra med fallet med de två utvisade egyptierna är uppenbart. Har det möjligen att göra med rättegången mot Pirate Bay? Eller? Men jag tror att det är en stor fördel för Rick om han tar av lappen för ögat för då kan han se betydligt bättre.

4 reaktion på “Lätt vara enögd om man är Pirat

  1. Spelar du dum? Visst sa Rick Falkvinge fel när han beskriver Egyptierna som svenska medborgare. Det förändrar inte det faktum att allt det övriga han sa var sant till punkt och pricka.

    Eftersom du anser dig veta vad TPB blev dömda för så kan du gärna förklara lite mindre luddigt. T.ex så kan du förklara varför inte Google ska dömas efter precis samma premisser.

  2. Sverige har ett förbud mot utvisning till tortyr med, medborgare eller inte, men när USA kommer med hot om ‘handelssanktioner’ så hoppar svenska politiker som sagt.

    Tänk trots allt vad hemskt om Bodström fått indragna shoppingprivilegier, han skulle ju ha haft det hemskt trist de senaste åren.

    • JAg tror att denhär bloggen startades, i maj 2010, för att lobba för ”samtyckeslagstiftning”… och med baktanken att misskreditera wikileaks grundare i den händelse att sexbrottsanklagelser skulle ”dyka upp”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *