På tå över takåsarna med Julian Assange

Lyssnade av en slump på P1 idag. Hörde då en intervju med professorn i folkrätt Ove Bring om Julian Assanges möjligheter att kunna ta sig från Ecuadors ambassad om han nu skulle få politisk asyl. Man pratade om Julians möjligheter att fly i en diplomatbil. Något som väckte mina minnen.

På 80- och 90-talet var jag mycket ofta i London. Bodde nästan alltid i en lägenhet nära takåsarna på en tvärgata till Knightsbridge några minuters promenad från Harrods. Brukade ofta handla frukost och middag i den fantastiska matbutiken. Riktigt goda croissants till frukost. Utmärkt scotch beef eller welsh lamb till middag. Och allt däremellan. De hade precis allt man kunde önska, och lite till. Nån gång bodde jag på Basil Street Hotel som numera inte längre finns.

Harrods huvudentré ligger på Brompton Road. Mellan gatorna Hans Road och Hans Crescent. Hela kvarteret mellan Brompton Road och Basil Street avgränsat mellan Hans Road och Hans Crescent är varuhuset. Harrods har naturligtvis en entré mot Hans Crescent, i hörnet av Hans Crescent och Basil Road. Om man skulle ge entrén ett gatnummer vore Hans Crescent nr 5 passande. Hans Crescent går mellan Brompton Road och Sloan Street. Rätt fashionabla kvarter.

Ecuadors Ambassad har adressen Hans Crescent 3. Ambassaden ligger alltså tvärs över Basil Street sett från Harrod´s. Vid den röda pricken på kartan. Vilket får mig att tänka på att där har jag gått säkerligen 100 gånger. Och jag kommer mycket väl ihåg huset. Har ett fotografiskt minne. Inte som en Lecia kanske, utan mer som en Kodak Brownie vilket räcker i de flesta sammanhang. Men hur jag än tänker på det kan jag inte komma ihåg att jag någonsin sett en garageutfart från adressen. Och när jag kollar på Google maps kan jag inte finna någon.

Har läst en massa spekulationer om att Julia Assange skulle kunna fly i en diplomatbil i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet och ett antal tidningar till. Har också hört om det på Sveriges Radio. Tycker att det blivit riktigt larvigt. För att kunna fly i en diplomatbil måste Julian Assange först kunna sätta sig i en. Som det verkar så finns det inget garage i fastigheten. Så Julian måste först lämna ambassaden innan han kan sätta sig i en diplomatbil. Och när han lämnar ambassaden så grips han av engelsk polis. Så alla spekulationer är som de flesta spekulationer fullständigt ointressanta. Varför har ingen av alla dessa insatta spekulerare kollat om det finns ett garage i anslutning till Ecuadors ambassad?

Jag vet. Jag är tråkig som inte gillar grundlösa spekulationer. Jag är för fakta orienterad. Och så har jag en tendens att säga att de flesta har fel. Till och med beskylla en massa svenska tidningar för fullkomligt larviga spekulationer som hör hemma på Flashback. Och att Sveriges Radio inte är ett dugg bättre.

om vi ska spekulera Låt oss spekulera på riktigt

Om jag ska spekulera gör jag det på ett litet annat sätt. På Hans Crescent nr 3 ligger också Colombias ambassad. Så det finns två ambassader i fastigheten. Sen finns det också några vanliga lägenheter. Så även om det mot förmodan skulle finnas ett garage i fastigheten så omfattas inte garaget av diplomatisk immunitet.

Låt oss för ett ögonblick anta att ambassaden styrs av någon colombiansk kokainsmugglande maffia som är van att smuggla knark, pengar och personer. Hur skulle de ha löst frågan? Naturligtvis inte genom att sätta sig i en bil som är parkerad i ett garage som inte finns. Det fattar knarksmugglande colombianer direkt. De flesta andra fattar också. Troligen skulle de en mörk kväll smyga på tå över taktopparna på fastigheten för att efter en lång takpromenad ta sig ner i en fastighet längre ned på Basil Street där det inte finns poliser på vakt utanför. Och sen i en alldaglig bil bara försvinna. Om de skulle smyga åt andra hållet hamnar de på toppen av ett hus med adress Landon Place som är en återvändsgränd. För att komma från Landon Place måste man fara förbi Hans Crescent 3. Så risken att de skulle upptäckas av polisen utanför mbassaden är mycket stor.

Så vad behöver Julian göra? Bara smyga över takåsarna. Om han behöver hjälp kan kan bara söka på google efter rooftop artists eller nåt liknande för att hitta de som kan hjälpa honom. Och för att smyga i stil över taktopparna bör han lyssna på Blue Niles låt ”A walk across the Rooftops” från 1984. Med 1984 i tankarna borde han också lätt kunna tänka sig att det är storebror som jagar honom. Han gillar ju att känna sig jagad. Väl nere på marken finns det inte så mycket att tänka på. Finns inte så många alternativ. Julian saknar ju pass och så är han efterlyst. Antingen måste han ta sig diskret ta sig till en flygplats där ett privatplan, gärna från en kartell i Colombia som vet hur man undviker upptäckt, väntar på honom. Eller så måste han ta sig till en liten hamn där en motorbåt kan ta honom till ett bananfartyg som är på retur till Ecuador efter lossat sina bananer. Det kan väl inte vara så svårt. Om man inte är höjdrädd förstås.

Annars finns det ett enklare alternativ. Att gå ut på gatan och begära att få bli skickad till Sverige för en intervju. Låta sig låsas in någon dag och bli förhörd för att sedan bli fri från misstankarna. Men det alternativet är inget bra för Julian. För om han skulle åka till Sverige, bli förhörd och bli frikänd så kommer alla att genast förstå att Julian är inget annat än en modern, visserligen vithårig, ”Boy Who Cried Wolf”. Och sådana pojkar kan inte ens räddas av sina mammor. Inte ens om mammorna åker världen runt och pratar med presidenter. Det visste Aisopos redan 600 år före Kristus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *