Fakta om utlämningen av Assange

David Allen Green har postat en utmärkt artikel om fallet Julian Assange i New Statesman. Artikeln ”Legal myths about the Assange extradition” går igenom några av de oerhört seglivade myterna om fallet.

David Allen Green kallar helt riktigt de uppgifter som Assange och hans supporters envist håller fast vid för zombie-fakta. En bra benämning. Det spelar ingen roll hur många gånger man visar för en Assange supporter att hans uppgifter är felaktiga de hävdar ändå envist samma sak. De är helt oemottagliga för fakta.

Whenever the Julian Assange extradition comes up in the news, many of his supporters make various confident assertions about legal aspects of the case.

Some Assange supporters will maintain these contentions regardless of the law and the evidence – they are like “zombie facts” which stagger on even when shot down; but for anyone genuinely interested in getting at the truth, this quick post sets out five common misconceptions and some links to the relevant commentary and material.

Assange has been afforded more opportunities to challenge the warrant for his arrest than almost any other defendant in English legal history. This is hardly ”persecution” or a ”witch-hunt”.

 En mycket kort sammanfattning.

  • De brott som Julian Assange misstänks för är brott även i England.
  • Det är enklare att få Julian Assange utlämnad från England än det är att få honom utlämnad från Sverige.
  • Sverige kan inte ge Julian Assange någon garanti för att inte utlämnas till USA. Det strider mot grundlagen. Julian måste vara medveten om att en sådan garanti aldrig kan ges.
  • Anledningen till att Ecuador har givit Julian Assange politisk asyl har inget att göra med försvar av yttrandefrihet vare sig i Ecuador eller annorstädes.
  • Det är mycket svårt att se något förnuftigt skäl till varför Julian Assange inte borde bege sig till Sverige och inställa sig till förhör.

3 reaktion på “Fakta om utlämningen av Assange

  1. Är bara nyfiken på bakgrunden till de sista två punkterna. Med tanke på ordet ”fakta” i rubriken skulle jag vilja veta vad som är de faktiska orsakerna till att Ecuador givit Assange asyl om det nu inte har att göra med yttrandefrihet. Och så undrar jag om det inte, mot bakgrund av att det finns en risk (om än liten) att han utlämnas till USA av England och/eller Sverige, finns skäl att förstå att han vill stanna i Ecuador även om det bara är i form av deras ambassad i England?

  2. ”Political language is designed to make lies sound truthful and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure wind.” ~George Orwell

  3. Om Assange hade varit vem som helst så OK låt rättvisa i våldtäktsfallet ha sin gång. Detta handlar inte om ”sex” Det handlar om WIKILEAKS och att USA har förlorat hundratals tjallare ”spioner i deras globala nätverk. USA har inte längre tillgång till de. USA måste rekrytera och utbilda (ersätta) alla dessa . Det tar långa år att göra det. Det handlar Assange fallet. om !!!

    Det som tror nått annat får läsa på vad WIKILEAKS orsakade i ett antal länder i Latinamerika. Även i Sverige kunde vi läsa hur Sossarnas högste ansvarige inom utrikesfrågor sprang till USAs ambassad, satt i deras knä och senare utförde jänkarnas instruktioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *