”Bevisen” att Julian Assange kommer utlämnas till USA

Har inte skrivit sedan den 26 september på denna blogg. Har däremot skrivit en del på den engelska versionen av denna blogg. Bland annat om att Julian Assanges advokater, Jennifer Robinson och Per E. Samuelsson, sprider falska uppgifter om fallet.

Den 26 september var det ett möte på Internationella Juristkommisionen. Det mest intressanta på mötet var att lyssna på Krister Thelin, ordförande i Utlämningsutredningen, en av Sveriges verkliga experter på utlämningar. Han redogjorde för gällande lagstiftning och hans slutsats var att det i närmaste är uteslutet att Julian Assange kan bli utlämnad till USA om han skulle komma till Sverige. I varje fall om han skulle bli anklagad för ett politiskt eller militärt brott. Inte heller finns det en möjlighet för regeringen att utforma någon slags garanti för att Julian Assange inte kommer att utlämnas. Om man till detta lägger att inte en enda person har blivit utlämnad till USA för politiska eller militära brott under de senaste 50 åren så framstår Julian Assanges advokaters påstående att det är en stor risk att Julian Assange skulle bli utlämnad till USA som överdrivet alarmistiskt.

Brita Sundberg-Weitman ägnade all sin tid åt frågan om proportionalitet. Att svenska domstolar alltför lättvindigt använder sig av tvångsåtgärder, häktning, när man skulle kunnat erhålla samma resultat på ett för den misstänkte mindre inskränkande sätt. Hon anser fortfarande att Julian Assange borde blivit förhörd i England. Något som de engelska domstolarna inte håller med om.

Hennes argument bygger felaktigheter. För det första är Julian Assange ”charged”. Han är på sannolika skäl misstänkt för allvarliga brott. Åklagare Ny är av uppfattningen att han bör åtalas och hon vill förhöra honom och få svar på hur han ställer sig till anklagelserna innan hon kan fatta det formella beslutet att åtala honom. För det andra så har Julian Assange ställt krav för att medverka i förhör. Han vill se hela förundersökningen innan han ställer upp på förhör, något som naturligtvis är oacceptabelt. För det tredje är det klarlagt att Julian Assange har flytt Sverige för att undkomma förhör. Åklagaren har inte haft någon möjlighet att förhöra honom på ett mindre inskränkande sätt. Om den misstänkte vägrar att infinna sig till förhör återstår bara tvångsmedel.

På mötet kunde jag inte låta bli att berätta att jag har aldrig någonsin sett en misstänkt bete sig så korkat som Julian Assange. Hans advokater har bedrivit en kampanj som varit mer av en mediakampanj än ett försvar. Man har förlorat i samtliga instanser, men man erkänner det inte utan upprepar bara en massa falska påståenden i hopp om att man kan påverka opinionen. Något som får mig att tro att Julian Assanges ”försvar” bara är en sällsynt dålig PR-kampanj. En intervju med Julian av John Humphrys från den 21 december 2010 bekräftar den bilden:

Q: All right, your view no longer is that… that you will be dragged back to this country, possibly in handcuffs, to face charges of serious assault, sexual assault, against a couple of women. What impact so you think that will have on your organisation and what sort of figure do you think you, Julian Assange, cut in the face of all this. How will you be regarded? What will it do to you?
JA: I think it will be quite helpful for our organisation.
Q: Really? You see yourself as a martyr then?

JA: I think it will focus an incredible attention on the details of this case and then when the details of this case come out and people look to see what the actions are compared to the reality of the facts, other than that, it will expose a tremendous abuse of power. And that will, in fact, be helpful to this organisation. And, in fact, the extra focus that has occurred over the last two weeks has been very helpful to this organisation.
Q: You don’t think it’s damaged you at all?

JA: Two days ago I did a search on Google for my name, some 40 million web pages have my name in it. Now, searching for my name and the word ”rape”, there is some 30 mil web pages. So this has been a very successful smear.
Q: Well, is it the smear and if it is, who is responsible for it?

JA: But when this is undone, that will also be immunising. People will start to see what is really going on.
Q: Just to answer that question then. You think this will be good for you and good for Wikileaks?

JA: I’ve had to suffer and we’ve had incredible disruptions.
Q: You do see yourself as a martyr here.

JA: Well, you know, in a very beneficial position, if you can be martyred without dying. And we’ve had a little bit of that over the past ten days. And if this case goes on, we will have more.

I intervjun hävdar Julian Assange att fallet är bra för honom och WikiLeaks. Att hans katt och råtta-lek med polis och åklagare Marianne Ny är bra PR. Slutsatsen man måste dra är att Julian Assange anser att det är en gigantisk PR-vinst att han nu sitter i ett rum på Ecuadors ambassad i London, misstänkt för brott mot borgensregler och tjatar om att han vill ha garantier från Sverige att han inte kommer att bli utlämnad till USA.

Det verkar som om de personer som ställde borgen inte är lika övertygade om det snillrika i PR-kampanjen. Det är ju de som fått betala.

Den 9 oktober 2012 intervjuades en av borgensmännen, Vaughan Smith, av Mary Gearin för programmet AM på australiska ABC.

 

 

MARY GEARIN: But Vaughan Smith and four other supporters did visit Julian Assange to raise the question of giving himself up, and then reported that meeting to the court.
VAUGHAN SMITH: He was obviously upset that we were likely to lose our money, at the same time he was very convincing in the fact that the threat to him was real.
MARY GEARIN: So just to clarify what happened in that meeting, the five supporters went to him and essentially raised the question of whether or not he would be prepared to leave?
VAUGHAN SMITH: Yes, we absolutely asked that, and he explained that he was unable to leave because he had evidence that pointed to the fact that leaving the embassy would lead him to, you know, get sent to the United States of America, and…
MARY GEARIN: What is that evidence?
VAUGHAN SMITH: Well, that’s quite a difficult question. Essentially, you can approach it a different way. Nobody will give him any assurances, any assurances that he won’t be sent there.

MARY GEARIN: Another supporter, Philip Knightly, wasn’t at that meeting, but says it was it to raise the prospect of leaving the embassy.
PHILIP KNIGHTLEY: They made the argument that perhaps it might be easier for everybody if he gave himself up, and he made the counter argument that he was very frightful of being extradited to the US where his position would be impossible.

När bevis är att det inte finns bevis

I två års tid har vi hört att Julian Assange är jagad av alla upptänkliga mystiska underrättelseorganisationer. Om man ska tro honom själv finns det en uppenbar risk att han döms till döden efter tortyr om han blir utlämnad till Sverige eftersom han då kommer att skickas direkt till USA. Och bevisen han har lyckats samla ihop efter två år är att han är rädd och att Sverige inte har ställt ut en garanti att han inte ska utlämnas. Beviset är att det inte finns bevis.

 

 

3 reaktion på “”Bevisen” att Julian Assange kommer utlämnas till USA

 1. Assange har visat USA-imperialismens sanna ansikte. En mördarmaskin som bedriver sin kriminella verksamhet påhejad av TV, radio och tidningar.
  De avslöjanden som Wikileaks gjort har placerat Assange på USA:s dödslista.
  Att diskutera juridik och vad som är lagligt eller ej är slöseri med tid.
  USA har en lydig regering i Sverige och en grupp korrumperade jurister som tex Marianne NY, Claes Borgström och Tomas Bodström.
  Glöm inte att Tomas Bodström och Göran Persson i maskopi med CIA och i största hemlighet kidnappade och deporterade två egyptier till tortyr och fängelse.
  Att regeringen Reinfeldt skulle vara mindre skurkaktig än Persson och Bodström är ytterst osannolikt.
  USA under Obama avrättar ju oskyldiga människor dagligen med hjälp av sk drönare och att tro att Assange som gjort sej skyldig till samma ”brott” som Bradley Manning skulle undgå tortyr och dödsstraff kan bara godtrogna svenskar tro.
  Den som tror att Reinfeldt och hans husbonde Obama bryr sej om vad lagen tillåter har inte begripit elementa av klassamhällets funktion.

 2. Uppenbarligen så har du helt missat USAs aggressivitet. Du tror att de är seriösa och aldrig pressar något land. Men när de säger att vi inte får köpa motorer till JAS så ger vi med oss trots att du tror vi är omutbara.

  Använd webbläsaren Opera, den enda webbläsaren som inte myndigheterna i USA har klorna i. Och gå för all del inte in i på NASAs hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *