Tvångsäktenskap

Barn- och tvångsäktenskap

Det är inte förrän nyligen som Sveriges Regering visat intresse för att mänskliga rättigheter också ska gälla i Sverige. Det påbörjade programmet mot barn- och tvångsäktenskap är ett steg i rätt riktning.

Fram till nu har synen på tvångsäktenskap präglats av en otrevlig blandning av okunskap, politisk opportunism och feghet. Det har hos regeringsföreträdare funnits en rädsla att ta itu med extremt allvarliga kränkningar för det kan ”störa relationen med andra kulturer”. Rädslan för att bli kallad islamofob har varit en outtalad ledstjärna.

Problemet med barn- och tvångsäktenskap är omfattande. Enligt Ungdomstyrelsens rapport är ca 8 000 barn och ungdomar i riskzonen för hot och allvarliga påtryckningar från föräldrar och släkt. Hedersförtryck finns i Sverige även om många politiska företrädare har valt att inte se problemet. Genom att välja att inte se har tusentals barn och ungdomars mänskliga rättigheter kränkts.

Lika värde och samtycke är centralt i en demokrati. Äktenskapet kräver ömsesidigt frivilligt samtycke. Tvångsäktenskap är en kränkning av en individs mänskliga rättighet att själv bestämma över sitt liv och det är en kränkning av en individs kroppsliga integritet. Offer för tvångsäktenskap är utsatta för påtvingade samlag. Långvarig våldtäkt vilket kan likställas med tortyr och brott mot mänskligheten.

Nätverket Män Mot HedersFörtyck har under ett antal år arbetat mot hedersförtryck. De har i ett välformulerat remissvar på betänkandet Människohandel och barnäktenskap, SOU 2008:41, tydligt och enkelt redovisat problemet på 23 sidor. Något som betänkandet misslyckades med på 430 sidor.

Remissvaret kan du läsa här. Önskar du läsa hela betänkandet ”Människohandel och barnäktenskap – ett förstärkt straffrättsligt skydd (SOU 2008:41)” så är det bara att klicka på länken.

2 reaktion på “Tvångsäktenskap

  1. Man vågar inte stöta sig med muslimska väljare så hellre offras deras barn. Man vågar inte peta i muslimernas ”kultur”.

    Fram tills dom fått rösträtt är det fritt fram att könsstympa, tvångsgifta, misshandla, och kasta ut från balkongerna. Bara dom gör det diskret.

  2. Muslimska ”kultur” ? Vad har religion med tvång och göra? Läs om religionen Islam först och läs noga om man får tvinga någon till något överhuvudtaget! Så blanda nu inte ihop Islam med kultur och traditioner. Detta har hänt i Sverige förut men det ändrades när det blev jämställdhet mellan män och kvinnor och när lagar kring äktenskap kom till. ”Kasta ut från balkongen” och ”misshandla”? Du, läs först om religionen innan du pratar om något ur ditt perspektiv. Att man misshandlar och kastar ut från balkongen och sånt har inget med religion att göra. Finns ju kristna i Sverige som misshandlar sina barn? så säg inte att man vill ha rösträtt för att få göra allt det där du sa. Skriv inte utifrån dina fördomar, skriv utifrån fakta. och läs också vad skillnaden är mellan tradition och religion och kultur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *