Hur långt gäller ett samtycke?

För första gången prövas i en svensk domstol hur mycket man kan samtycka till. Det är en juridiskt intressant fråga. Mårten Schultz skriver om det på sin blogg. Den blir ännu mer  intressant när man läser vad olika personer har för åsikter om fallet.

Kort om det hela
Fallet gäller en 16 årig flicka som själv via nätet tar kontakt med en 32 årig man för att få till stånd ett möte där hon vill bli sexuellt dominerad. BDSM-sex. De har chattar med varandra i ca 10 dagar innan de bestämmer sig för att träffas en helg, fredag till söndag. Under helgen har de ett flertal ”sessioner” där de rollspelar. Han som den dominerande och hon som den undergivna. Flickan har uttryckt önskemål om att bli piskad på ett sådant sätt att hon skulle få blåmärken. Mellan sessionerna ser de på film, äter, sover och pratar med varandra.

Som vanligt är vid BDSM-sex har de kommit överens om stoppord. Dvs om flickan inte uppskattade vad som inträffat så skulle hon med ett ord stoppa det hela. Det gjorde inte flickan en enda gång under hela helgen. När helgen är över pratar de med varandra innan de skiljs åt. I domen kan vi läsa följande:

De satt sedan och pratade en lång stund om vad de hade gjort och vad som hade varit bra och dåligt under helgen. Målsäganden berättade att det hon tyckte var värst var att Jonas inte hade haft sex med henne och att hon inte förstod hur han klarat det. Hon berättade i övrigt vad hon gillat. Det sista hon sa innan hon gick var ungefär att hon var förvånad över att Jonas klarat av att inte ha sex med
henne och att det skulle bli roligt att se om han klarade det också nästa gång de sågs.

När flickan efter helgen pratar med sina kompisar resulterar det i att en av hennes kompisar polisanmäler händelsen. I polisförhören uppger flickan att hon blivit bortförd av en annan man och totalt tre män har turats om att våldföra sig på henne. Det resulterar i att en annan man blir anhållen och frihetsberövad. Till slut kommer polisen fram till att det är en 32-årig man, Jonas, som varit tillsammans med flickan under en hel helg. Jonas anhålls också och är frihetsberövad under 10 dagar.

Ju mer jag läser om fallet desto konstigare blir det. Som det ser ut har flickan haft en bra BDSM-helg med Jonas. Hon ljuger för polisen om vad som hänt. Kanske är det för att hon skäms för att hon faktiskt tycker om BDSM. Ser så ut om man läser chatten mellan henne och Jonas. Kanske ljuger hon för att skydda Jonas.

Att just detta fall gått till domstol kan jag inte riktigt förstå. Det verkar som om det inte finns en chans till fällande dom. I tingsrätten ogillades åtalet. En av motiveringarna är att misshandeln anses som ringa vilket man kan samtycka till. Trots den friande domen överklagas den av åklagaren. Troligtvis för att man vill ha fram ett prejudikat i fallet.

Det som faktiskt stör mig är hur olika personer kommenterat fallet. Uppenbarligen utan att läsa vare sig dom (finns här) eller förundersökningen som går att hitta på aktivarum. Katarina Wennstam som jag tidigare har tyckt haft sunda åsikter om sexuellt våld skriver  i Aftonbladet om ”ett åtal som innefattar utdragen sextortyr. Mannen lyckades på en internetsajt få tag på en ung, trasig tjej med självskadebeteende och övertala henne att ställa upp på att vara hans sexslav.” Det är besvärande att Katarina Wennstams artikel inte baserar sig på vad som faktiskt har hänt utan vad Katarina Wennstam utifrån sina erfarenheter anser ha hänt.

Humanjuristen Bertil Begander skriver också om fallet utan att ta reda på vad som hänt. Undrar varför? Behöver Bertil samla politiskt korrekta poäng? Flickan i fallet tyckte ju att det värsta under hela helgen var att ”förövaren” inte hade sex med henne.

Bloggaren Catta har skrivit ”Moralpanik eller?” Där ställer hon frågan varför vissa män söker sig till unga sjuka tjejer. I detta fall var det en ung tjej som sökte sig till en äldre man som öppet redovisat att han gillade BDSM.

Av polisens utredning kan man utläsa att polisen och åklagare har dålig förståelse vad BDSM-sex innebär. Acceptansen är också låg. De verkar se på det som jag gjorde när jag var ung. Då tyckte jag bara att det var konstigt utifrån min egen tanke ”Nej jag vill inte bli bunden och piskad”. Nu när jag blivit äldre förstår jag att det handlar om något så fint som att helt våga utlämna sig till någon annan och lita på att den andre tar hand om en så som man kommit överens om innan. Det är samtyckt sex by the book.

Hittade på nätet några inlägg om BDSM på Amelias blogg. Ameliabloggaren Ärlighet skriver om grunderna och Ameliabloggaren Varför skriver om hur det kan komma sig att  hon valt att bli undergiven.

Uppenbart i fallet är att flickan angivit en helt oskyldig person, Marcus, som gärningsman. Enligt flickan rövades hon bort av Marcus och blev grovt våldtagen av Marcus och två kompisar till honom. Marcus fick sitta anhållen under tiden polisen utredde fallet.

Jag tror att jag kan förstå varför flickan gjorde som hon gjorde. Trots det vore det rimligt att hon ställs till svars för sitt beteende. Kanske kunde man utdöma ”straffet” att hon fick verklig hjälp istället för att hon ska behöva figurera i en konstig rättegång.

2 reaktion på “Hur långt gäller ett samtycke?

  1. Pingback: Tidskriften Neo: Sexaktivism i rättsalen | Samtycke Nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *